WEKO3
アイテム
女子バレーボール部員における身体・食事状況に関する調査
https://suzuka.repo.nii.ac.jp/records/3024
https://suzuka.repo.nii.ac.jp/records/30246b4bf5b7-e40a-448b-981a-a6cc7ad7f87b
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
---|---|---|
女子バレーボール部員における身体・食事状況に関する調査 (433.4 kB)
|
|
Item type | 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||
---|---|---|---|---|---|---|
公開日 | 2022-03-09 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | 女子バレーボール部員における身体・食事状況に関する調査 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | A Basic Study of the Physical Condition and Dietary Intake of Members of the Women's Volleyball Team | |||||
言語 | en | |||||
言語 | ||||||
言語 | jpn | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 大学生アスリート(女子バレーボール)|身体状況|食事摂取状況 | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | Athletes(female volleyball)|physical condition|dietary intake | |||||
資源タイプ | ||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||
著者 |
中川, 七海
× 中川, 七海× 梅原, 頼子× NAKAGAWA, Nanami× UMEHARA, Yoriko |
|||||
抄録(日) | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | 女子バレーボール部員の身体状況,食事摂取状況を明らかにすることを目的に調査を行った.調査は令和3年7月に実施した.身体状況調査については,身長,体重,骨格筋量,体脂肪量(FM),体脂肪率,除脂肪量(FFM),除脂肪率,BMI,内臓脂肪レベル,基礎代謝量を測定した.除脂肪指数(FFMI)はFFMから算出した.食物摂取頻度調査については,自記式アンケートを実施した.分析対象は,S大学女子バレーボール部員15名(18~22歳)とした.群分けは,FFMIが16.8未満を正常群,FFMIが16.8以上を高値群とし,解析はt検定を行った.分析の結果,身体状況は,FFMは低く,FMは高かった.食事摂取状況は,エネルギー摂取量および栄養素摂取量は不足していた.また,FFMIの高値群は正常群よりもパン類,緑黄色野菜の摂取量が多かった.本研究結果は,パンに含まれる中鎖脂肪酸や緑黄色野菜に含まれるビタミンに着目した栄養教育を行うことがFFMのコントロールに役立つ可能性を示唆した. | |||||
抄録(英) | ||||||
言語 | en | |||||
値 | This study was conducted to examine the physical condition and dietary intake of members of the women's volleyball team. The study was conducted in July 2021. The physical condition of the individuals was studied by measuring their height, weight, skeletal muscle mass, body fat mass(FM), body fat percentage, fat-free mass(FFMI), fat-free mass percentage, BMI, visceral fat levels, and basal metabolic rate. FFMI was calculated from FFM. A self-administered questionnaire was used to assess their frequency of food intake. 15 members of the women's volleyball team of the University of Suzuka (Suzuka University) (18 to 22 years old) were included in the analysis. Subjects whose FFMI is lower than 16.8 were placed in the normal-FFMI group, while those with an FFMI higher than 16.8 were placed in the high-FFMI group. A t-test was then carried out for further analysis. The results of the analysis showed that as far as their physical condition was concerned, the subjects had a low FFM and a high FM. In terms of the subjects' dietary intake, both their energy intake and nutrient intake were inadequate. Moreover, subjects in the high-FFMI group consumed more bread and green-yellow vegetables than those in the normal-FFMI group. The results of this study suggest that nutrition education focusing on medium-chain triglycerides in bread and vitamins in green-yellow vegetables may be useful in helping individuals control their FFM. | |||||
書誌情報 |
鈴鹿大学・鈴鹿大学短期大学部紀要第5号 2022 en : Journal of Suzuka University and Suzuka Junior College Vol.5 2022 号 5, p. 309-318, 発行日 2022-03-10 |
|||||
ISSN | ||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||
収録物識別子 | 2435-6530 |