WEKO3
アイテム
三重の郷土食「てこねずし」 : 地域別による検討
https://suzuka.repo.nii.ac.jp/records/1710
https://suzuka.repo.nii.ac.jp/records/171076104bf0-b55e-4562-bb6f-c514efb66715
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
---|---|---|
KJ00005175622.pdf (409.0 kB)
|
|
Item type | [ELS]紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||
---|---|---|---|---|---|---|
公開日 | 2016-12-26 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | 三重の郷土食「てこねずし」 : 地域別による検討 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | Tekone-zushi, The Traditional Dish of Mie Prefecture : The Examination by District | |||||
言語 | en | |||||
言語 | ||||||
言語 | jpn | |||||
資源タイプ | ||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||
資源タイプ | journal article | |||||
雑誌書誌ID | ||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||
収録物識別子 | AA11450911 | |||||
著者 |
岡野, 節子
× 岡野, 節子× 堀田, 千津子× OKANO, Setsuko× HOTTA, Chizuko |
|||||
著者所属(日) | ||||||
値 | 鈴鹿国際大学短期大学部 | |||||
著者所属(日) | ||||||
値 | 鈴鹿医療科学大学 | |||||
抄録(日) | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | 「てこねずし」についてアンケート調査を行った結果,次の回答が得られた。1)調理するは約7割あり,家族の形態別は核家族の方がわずかに多かった。2)調理担当者の年齢は60才代が最も多く,次いで50才代であった。3)調理の頻度は志摩町が月2~3回が67.4%と最も多かった。4)材料比較は志摩町のごまが最も少なく,魚をつける調味料はさとう,酒,みりんを中心としたものであった。5)調理する機会は志摩町,阿児町が多く,烏羽市は少なかった。6)魚の種類は志摩町の8種類が最も多く,烏羽市の2種類が最も少なかった。 | |||||
抄録(英) | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | These are responses to the questionnaire on "Tekone-zushi" 1) About 70% of the families living in the five districts surveyed cook "Tekone-zushi" and among them there are a little more nuclear families who cook it than larger families. 2) The people in their sixties cook it most often and the people in their fifties come next. 3) 67.4% of the families of Shima-cho cook it 2 ~ 3 times a month, which is the highest frequency. 4) About the ingredients, sesame is least used in Shima-cho. The seasoning sauce for dipping fish is mostly made of sugar, sake, and mirin (sweet rice wine for cooking). 5) The residents of Shima-cho have the most chance to cook it and Ago-cho comes next. In Toba City they have a fewer chance. 6) About kinds of fish used for cooking "Tekone-zushi", eight kinds of fish are used in Shima-cho, which is the most kinds contrary to two kinds in Toba City. | |||||
書誌情報 |
鈴鹿国際大学短期大学部紀要 en : Journal of Suzuka International University Junior College 巻 25, p. 1-7, 発行日 2005-01-01 |
|||||
表示順 | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | 4 | |||||
アクセション番号 | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | KJ00005175622 | |||||
ISSN | ||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||
収録物識別子 | 13450085 |