WEKO3
アイテム
漁業集落における行事食の持続と変容
https://suzuka.repo.nii.ac.jp/records/1840
https://suzuka.repo.nii.ac.jp/records/184033d7b7d8-7481-451a-a658-b6ef5fa66ec8
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
---|---|---|
KJ00007772659.pdf (1.2 MB)
|
|
Item type | [ELS]紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||
---|---|---|---|---|---|---|
公開日 | 2016-12-26 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | 漁業集落における行事食の持続と変容 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | Continuance and Transformation of Meals of Traditional Event in Fishing Community | |||||
言語 | en | |||||
言語 | ||||||
言語 | jpn | |||||
資源タイプ | ||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||
資源タイプ | journal article | |||||
雑誌書誌ID | ||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||
収録物識別子 | AA12199071 | |||||
論文名よみ | ||||||
タイトル | ギョギョウシュウラク ニ オケル ギョウジショク ノ ジゾク ト ヘンヨウ | |||||
著者 |
前澤, いすず
× 前澤, いすず× 乾, 陽子× 三浦, 彩× 寺田, 喜朗× MAEZAWA, Isuzu× INUI, Yoko× MIURA, Aya× TERADA, Yoshiro |
|||||
著者所属(日) | ||||||
値 | 鈴鹿短期大学 | |||||
著者所属(日) | ||||||
値 | 鈴鹿短期大学 | |||||
著者所属(日) | ||||||
値 | 鈴鹿短期大学 | |||||
著者所属(日) | ||||||
値 | 大正大学 | |||||
著者所属(英) | ||||||
言語 | en | |||||
値 | Suzuka Junior College | |||||
著者所属(英) | ||||||
言語 | en | |||||
値 | Suzuka Junior College | |||||
著者所属(英) | ||||||
言語 | en | |||||
値 | Suzuka Junior College | |||||
著者所属(英) | ||||||
言語 | en | |||||
値 | Taisho University | |||||
記事種別(日) | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | 論文 | |||||
抄録(日) | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | 今回の調査によって、奈屋浦において現在でも精霊棚(餓鬼棚)の慣習が残っていることが確認され、さらに供えられる料理や食物の内容の詳細を明らかにすることができた。奈屋浦で精霊棚(餓鬼棚)の伝統的な姿が残ったのは、次に示す3点に下支えされていることが要因であると考える。1)集落人口が維持されたこと(伝統を継承する若年層が一定数確保された)2)生業構造(漁業人口)が維持されたこと(類似した生活構造にある人々が多い)3)地域住民のつながりが深いこと(精霊棚に供える野菜などを分け合ってまかなっている) | |||||
抄録(英) | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | This paper examines continuance and transformation of meals of traditional event in fishing community. Specially, it investigates how Gakidana, special meal for the spirits of ancestors in Bon period, has been changed and maintained in Nayaura, a fishing village located in southern Mie prefecture. By meticulous research into traditional meals and literature study on socioeconomic background of this village, the study reveals three factors that have maintained the custom of traditional meals:1) Maintenance of population supported by economic development has produced flame keepers.2) Maintenance of population of fishery industry has given inhabitants similar life structure.3) Close relationship among inhabitants results in sharing ingredients for traditional meals. | |||||
書誌情報 |
鈴鹿短期大学紀要 en : Journal of Suzuka Junior College 巻 32, p. 173-182, 発行日 2012-01-01 |
|||||
表示順 | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | 14 | |||||
アクセション番号 | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | KJ00007772659 | |||||
ISSN | ||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||
収録物識別子 | 13450085 |