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栄養指導に関する研究 : 第5報 女子短大生における食生活および健康状態についての検討(自然科学)
https://suzuka.repo.nii.ac.jp/records/2105
https://suzuka.repo.nii.ac.jp/records/21054b259cf6-a66a-48d4-a028-bd11d8f0796b
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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KJ00005174860.pdf (1.4 MB)
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Item type | [ELS]紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||
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公開日 | 2016-12-26 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | 栄養指導に関する研究 : 第5報 女子短大生における食生活および健康状態についての検討(自然科学) | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | Studies on Nutrition Education and Guidance : Part 5 A research on the actual conditions of eating habits and health of junior woman's college | |||||
言語 | en | |||||
言語 | ||||||
言語 | jpn | |||||
資源タイプ | ||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||
資源タイプ | journal article | |||||
雑誌書誌ID | ||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||
収録物識別子 | AN00122901 | |||||
著者 |
山田, 芳子
× 山田, 芳子× 福永, 峰子× 中尾, 孝子× 梅原, 頼子× 岩崎, ひろ子× 丹羽, 壮一× 弓場, 祀子× 田中, 治夫× YAMADA, Yoshiko× FUKUNAGA, Mineko× NAKAO, Takako× UMEHARA, Yoriko× IWASAKI, Hiroko× NIWA, Soichi× YUBA, Toshiko× TANAKA, Haruo |
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著者所属(日) | ||||||
値 | 鈴鹿短期大学 | |||||
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値 | 鈴鹿短期大学 | |||||
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値 | 鈴鹿短期大学 | |||||
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値 | 鈴鹿短期大学 | |||||
抄録(日) | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | 本学家政学科食物栄養専攻学生(36名)を調査対象とし,栄養・食物摂取状況調査,運動,休養状況調査,身体計測,尿・血液検査,循環機瀧・肺機能検査,体力測定などを行ない,女子学生の食生活の実態,健康状態を住形態別(自宅生・下宿生・寮生)により検討した。現代の若い女性の食生活がどのような要因によって支配されているかを,居住条件の違いなどを通して検討した。(1)食品群別摂取状態を充足率でみると,5群(砂糖類)159%〈全対象生平均〉,6群(油脂類)139%〈〃〉と著しく過剰摂取であり,これに対し1群(肉・魚・大豆製品類),3群(野菜類),4群(果物類)はいずれも50%前後と著しい摂取不足が認められた。また,全体的にみると個人差の大きいことも,認められた。住形態別では下宿生・寮生は自宅生に比べて充足率の低い傾向がみられた。(2)P・F・Cエネルギー比では,寮生は低糖質,高脂肪の欧米型食生活パターン傾向にあるといえる。(3)健康状態については,比較的良好であったが,血液中のヘモグロビン量において正常範囲に満たない者が,全体の11.1%認められた。運動状態については,全体的に運動不足の傾向がみられ,特に,下宿生においてその傾向が顕著にみられた。(4)全対象生について個人別食品群別摂取量を用いて相関行列を求め,因子分析を行なった。抽出された第1因子は食生活が副食品多食型か否かを示し,第2因子は食生活が必需食品型か間食型かを示す因子と考えられた。(5)個人の因子得点を算出し散布図にえがいたところ,散布状況は住形態別により違いがみられた。すなわち,自宅生は食生活が副食品多食型であり間食型,下宿生は間食型,寮生は必需食品型であることが示された。肥満度別には,軽度肥満の学生が間食型を示した。(6)女子学生の食生活の特性について検討したところ,食生活を支配している要因として食生活が家族とともに営まれているかどうかという点が考えられた。 | |||||
抄録(英) | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | A research on the actual conditions of eating habits and health of female students was conducted by examining the nutrition and food intakes, exercise and rest, measuring the bodies, urines and bloods and testing the circulatory functions, lung functions and bodily powers of 36 subjects who were students of the Department of Food and Nutrition, Faculty of Domestic Science in our college. These subjects were classified into groups depending on their habitations, namely, those living in their own home, lodgers and boarders. Thus we examined factors controlling the eating habits of young women today from the viewpoint of the differences in habitation. (1) The ratio of sufficiency in the intake of each food group was examined. As a result, the subjects took remarkably excessive amounts of the food of the groups 5 (sugars) and 6 (fats and oils). Namely, the average in take ratio on all subjects of the group 5 was 159%, while that of the group 6 was 139%. In contrast to these results, the rations of sufficiency in the intake of the group 1 (meats, fishes and soybean products), 3 (vegetables) and 4 (fruits) were extremely low, namely, each about 50%. Generally speaking, the food intake considerably varied depending on individuals. From the viewpoint of the habitation the ratios of sufficiency of the lodgers and boarders were lower than those of the subjects living in their own homes. (2) From the viewpoint of the PFC energy ratio, the subjects in the boaders took a small amount of sugars and a large amount of fat, which sugests westernized eating habits. (3) Although most of the subjects were in good health, the blood hemoglobin levels of 11.1% of them were lower than the normal range. The subjects were generally underexcerised and this tendency was particularly remarkable in the lodgers. (4) The correlation matrix in the intakes of food groups each subject was determined and analyzed. The first factor thus extracted seemed to indicate whether the eating habits mainly depended on many side dishes or not, while the second factor seemed to indicate whether the eating habit was an essential type or a snack type. (5) The points of these factors of each subject were calculated and formulated into a distribution chart. As a result, the distribution differed depending on the habitation. Namely, those living in their own homes showed eating habits mainly depended on many side dishes and of the snack type, the lodgers showed eating habits of the snack type and the boarders showed eating habits of the essential type. (6) The characteristics of the eating habits of these female students were exmined. As a result it seemed an important factor controlling their eating habits whether they took meals with their family members or not. | |||||
書誌情報 |
鈴鹿短期大学紀要 en : Journal of Suzuka Junior College 巻 10, p. 67-91, 発行日 1990-01-01 |
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表示順 | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | 11 | |||||
アクセション番号 | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | KJ00005174860 | |||||
ISSN | ||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||
収録物識別子 | 09158421 |