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アイテム
女子学生における隠れ肥満と身体および食事の状況との関連
https://suzuka.repo.nii.ac.jp/records/2966
https://suzuka.repo.nii.ac.jp/records/296655d61ce5-0501-4560-96d0-2b2911a5bc6b
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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女子学生における隠れ肥満と身体および食事の状況との関連/PDF (608.6 kB)
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Item type | 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||
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公開日 | 2020-07-01 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | 女子学生における隠れ肥満と身体および食事の状況との関連 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | The Relationship Between Hidden Obesity and Physical and Dietary Conditions in Female Students | |||||
言語 | en | |||||
言語 | ||||||
言語 | jpn | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 隠れ肥満 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 身体状況 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 食生活 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 栄養教育 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 女子学生 | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | Hidden obesity | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | Physical conditions | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | Eating habits | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | Nutrition education | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | Female students | |||||
資源タイプ | ||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||
著者 |
木下, 麻衣
× 木下, 麻衣× 梅原, 頼子× 堀田, 千津子× Mai, KINOSHITAYoriko UMEHARA× Chizuko, HOTTA |
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抄録(日) | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | 本研究では、隠れ肥満および隠れ肥満傾向である女子学生の身体および食事の状況について検討し、栄養教育の基礎資料とした。 調査対象者におけるBMI判定の肥満の状況は、肥満者は対象者のうち9.5%しか存在しなかったが、体脂肪率を考慮した場合、隠れ肥満傾向群が38.0%、隠れ肥満群が25.3%と、対象者の約6割がBMI判定の標準と判断されることがわかった。これより、BMIだけでは体内に占める脂肪組織が過剰に蓄積した状態の肥満を見落とす可能性がある。また、隠れ肥満群、隠れ肥満傾向群は、標準群と比較して、摂取エネルギー量は同程度であったにも関わらず、その他の野菜の摂取量に差がみられ、食意識や知識も低い傾向にあったため、栄養教育が必要だと考えた。 |
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抄録(英) | ||||||
言語 | en | |||||
値 | In this research, physical and dietary conditions of female students with hidden obesity or quasi-hidden obesity were examined as basic data for nutrition education. Based on the body mass index (BMI) of the research subjects, only 9.5% of the subjects were classified as being obese. However, when the body fat percentage index was taken into account, it was found that a quasi-hidden obesity group and hidden obesity group, accounting for 38.0% and 25.3% of the subjects, respectively (about 60% of the subjects), had been classified into the standard body weight group based on BMI. Thus, relying solely on BMI may lead to overlooking obesity with excessive accumulation of body fat. Despite equivalent energy consumption levels, hidden obesity and quasi-hidden obesity groups exhibited a significant difference in vegetable consumption relative to the normal group and lower awareness and knowledge of diet, suggesting a need for nutrition education. |
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書誌情報 |
鈴鹿大学・鈴鹿大学短期大学部紀要第3号 2020 en : Journal of Suzuka University and Suzuka Junior College Vol.3 2020 号 3, p. 291-302, 発行日 2020-03-31 |
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ISSN | ||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||
収録物識別子 | 24356530 |